Flikkerende lichten

Lampen die werken op AC electrische systemen (alternating current) produceren een licht flikkering van 100Hz (Hz, cycli per seconde).

Dit betekent dat de stroom 100 maal per seconde aan- en uitgaat Het voltage schommelt hierbij van +230V tot -230V, 50 maal per seconde en heeft een twee maal een nulwaarde in één cyclus.

Alhoewel het menselijk oog geen flikkering kan zien die hoger is dan 50 Hz, kunnen de zintuigen van sommige individuen dit wel. Vanaf de introductie van fluorescentie lampen zijn er klachten geweest over hoofdpijn, vermoeide ogen en last aan de ogen in het algemeen.

Deze klachten zijn gelinkt aan de flikkering van deze fluorescentie lampen. Bij gebruik van electronische ballasten voor fluorescentie lampen (20,000 Hz of meer) werden er 50% minder klachten genoteerd in verband met vermoeide ogen en hoofdpijn.

Zelfs sommige LED lampen hebben geen degelijke stroomvoorziening die AC spanning kan omzetten in hoge frequentie. Met NGL LED lampen zal u geen last hebben van flikkerende lichten, omdat wij werken met heel hoge frequentie PWM om de spanning van de LED diodes te controleren.

Lees verder over thermisch beheer