Color Rendering Index (CRI)

De kleur weergave index (CRI) van een lamp vertelt ons hoe mooi kleuren worden weergegeven onder de belichting van de lamp. Twee lampen kunnen dezelfde kleurtemperatuur hebben maar kleuren op een verschillende manier weergeven. De kleur weergave index van de lamp wordt gedefinieerd door het uitgestraalde licht spectrum.

De CRI is de mogelijkheid die een lamp bezit om de kleuren van voorwerpen getrouw weer te geven in vergelijking met een optimaal natuurlijk licht. Als referentie geldt hiervoor het daglicht dat een CRI heeft van 100. De best mogelijke weergave van kleuren door een lamp heeft aldus een CRI van 100 en de slechts mogelijke 0.

Color Rendering Index (CRI)

Indien we fluorescente Tube buizen gaan vergelijken met LED lampen komen we uit op waardes van respectievelijk 73 CRI voor de fluorescente lamp en maar liefst 95 CRI voor LED lampen. De kleur weergave index is reeds 40 jaar in gebruik als vergelijking tussen HID lampen en fluorescentie lampen. De CIE (internationale verlichtings commissie) raadt het gebruik van de kleur weergave index niet aan voor witte LED lampen. Vele RGB gebaseerde LED producten hebben een CRI van 20 maar geven de kleuren toch goed weer, in dit verband is de CIE reeds bezig om een nieuwe CRI meetmethode te ontwikkelen die het mogelijk moet maken om traditionele verlichting met LED verlichting te vergelijken.

Lees verder over verblindingsgraad en UGR